De signalen van mishandeling zijn soms lastig te herkennen. Ook is het voor veel mensen moeilijk om de stap na het maken van een melding te nemen. Toch is het goed om dit te doen en kan het een ander erg helpen als jij je vermoedens deelt.
Een aantal signalen hebben we voor je op een rij gezet:
- Een persoon kan stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag vertonen;
- Een persoon kan schrikken van aanrakingen, vaak verwondingen hebben op onlogische plekken en kan hierover ongeloofwaardige verklaringen voor geven;
- Een persoon kan een onverzorgd uiterlijk (ongewassen haren en lichaam), vieze of kapotte kleren hebben;
- Ouders die schreeuwen tegen hun kinderen of vaak negatief praten over hun kind(eren);
- Een persoon komt nooit buiten;
- Een persoon vertoont angstig, schrikachtig of depressief gedrag;
- Je merkt op dat een huisdier mishandeld of verwaarloosd wordt (ook dit kunnen signalen zijn van een onveilige situatie binnen een gezin);
- De persoon is een ouder persoon die onderdanig gedrag vertoond naar de verzorgende.
Bovenstaand zijn slecht een aantal voorbeelden van signalen die kunnen duiden op huiselijk geweld, ouderen- en kindermishandeling. Elk geval is uniek, ga op je gevoel af als je denkt dat iets niet klopt. Neem contact op met Veilig Thuis IJsselland voor deskundig advies, ook bij twijfel. Samen doorbreken we de cirkel van geweld.
Naast lichamelijke mishandeling waarbij je blauwe plekken of littekens ziet, zijn er ook andere vormen van mishandeling. Je kunt denken aan sprake van veel herrie, ruzie, scheldpartijen, bedreiging, vernedering, psychische druk, verwaarlozing, stalking of seksueel misbruik.
Mishandeling komt in verschillende vormen voor:
- Lichamelijke mishandeling: slaan of hardhandig beetpakken van het slachtoffer;
- Psychische mishandeling: herhaaldelijk uitschelden, beledigen, vernederen, bedreigen of isoleren van het slachtoffer;
- Financiële uitbuiting: diefstal, het veranderen van het testament en ongewenste bemoeienis met geldzaken;
- Verwaarlozing: het onthouden van lichamelijke of psychische zorg of voeding;
- Seksueel misbruik: ongewenste seksuele handelingen met of in het bijzijn van slachtoffers.
Elk geval is uniek, ga op je gevoel af als je denkt dat er iets niet klopt. Neem contact op met Veilig Thuis IJsselland voor deskundig advies, ook bij twijfel. Samen doorbreken we de cirkel van geweld.
Veilig Thuis IJsselland is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, ouderen- en kindermishandeling voor de regio IJsselland. Je kunt bij ons terecht voor advies of het maken van een melding. Dit kan voor jezelf zijn of voor een persoon waar jij je zorgen over maakt. Onze medewerkers kijken samen met jou mee welke stappen je kunt zetten en of er professionele hulp nodig is. Samen wordt er bekeken welke hulp het beste is in de huidige situatie. Het vragen van advies kan volledig anoniem.
Je kunt ons rechtstreek bellen op ons landelijke telefoonnummer 0800-2000 (gratis, 7 dagen per week, 24 uur per dag). Je wordt dan automatisch doorverbonden met een van onze medewerkers. Het algemene nummer van Veilig Thuis IJsselland is 088-2032900. Ook kun je gebruikmaken van de chat die beschikbaar is op onze website of de contactformulieren. Bij dringende gevallen en acuut gevaar kun je het beste bellen naar 112.
Wij zijn 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt ons altijd bellen voor advies of voor het doen van een melding over huiselijk geweld of ouderen- en kindermishandeling. Buiten kantoortijden zijn wij bereikbaar voor acuut onveilige situaties, die niet kunnen wachten tot de volgende (werk)dag.
Het bellen naar ons nummer is volledig gratis en anoniem (0800-2000).
Als je belt met Veilig Thuis IJsselland krijg je een medewerker aan de telefoon die goed naar jouw verhaal luistert. Samen bespreek je wat de situatie is en wat je zou kunnen doen. Wij luisteren, beantwoorden je vragen en geven advies. Bij het vragen om advies kun je volledig anoniem blijven. Maak je een melding? Dan kun je anoniem blijven voor de persoon waar jij een melding over maakt.
Bij het vragen om advies hoef je geen naam achter te laten. Als je een melding doet, dan hebben wij jouw persoonsgegevens (naam, adres, woonplaats en telefoonnummer of e-mailadres) nodig, anders kunnen wij jouw melding niet in behandeling nemen. Je kunt wel anoniem blijven voor de personen over wie jij je zorgen maakt en een melding over doet. Er wordt samen met jou gekeken naar wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor jezelf of voor anderen als je anoniem wilt blijven.
Bij vermoedens van huiselijk geweld is het vaak lastig om in te schatten hoe en óf je kunt helpen en of de vermoedens kloppen. Ook bij twijfel raden wij aan om het te melden of om met iemand hierover te praten. Door te bellen met Veilig Thuis IJsselland kun je in ieder geval met een deskundig persoon je vermoedens bespreken en over je vermoedens en twijfels spreken. Bel met Veilig Thuis IJsselland, ook als je niet zeker weet hoe ernstig de situatie is, of als jij je zorgen maakt om een ander en niet weet wat je met de situatie aan moet. Wij geven jou advies en helpen jou om de situatie te veranderen.
Je zorgen maken om iemand is niet prettig. Helemaal niet als die zorgen over huiselijk geweld gaan. Wanneer je signalen opvangt van huiselijk geweld, dan is het goed om hierover te praten. Bespreek wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Wij zijn deskundig en kunnen jou hierin begeleiden en adviseren. Door met ons over je twijfels en vermoedens te praten, kunnen wij jou helpen om de situatie (nog beter) in te schatten en te bepalen wat je zou kunnen doen.
Je kunt ons in alle gevallen bellen via 0800-2000 voor advies of het doen van een melding (gratis en anoniem).
Veilig Thuis IJsselland is er voor alle betrokkenen. Ook wanneer jijzelf diegene bent die geweld gebruikt. Als je bewust bent van de situatie en wilt dat het stopt, dan raden wij aan om hulp te vragen. Wij luisteren naar jouw verhaal, geven advies en proberen samen het probleem op te lossen.
Antwoord: Huiselijk geweld gaat vaak samen met de mishandeling van huisdieren. De aanwezigheid van mishandelde dieren kan een signaal zijn van geweld tussen gezinsleden. Of; geweld tussen gezinsleden kan een signaal zijn van mishandelde dieren.
Het komt wel eens voor dat bij dierenmishandeling geen hulp wordt gevraagd, uit angst dat de mishandeling van het dier erger wordt. Wij adviseren om een melding te doen en advies in te winnen. Dit is goed voor het dier, maar ook voor de mens. Er zijn verschillende signalen van dierenmishandeling. Als het dier bijvoorbeeld vaak verwondingen heeft, of zich angstig en teruggetrokken gedraagt. Een ander signaal is verwaarlozing of een ruwe manier van omgaan met het dier.
Er is een speciaal telefoonnummer om te bellen voor dierenmishandeling.
Dit is nummer is: 144. Je kunt hier 24 uur per dag, 7 dagen in de week naar toe bellen.
Een huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in geval van ernstige dreiging, tien dagen de woning niet meer in mag. Ook mag de pleger in die periode geen contact opnemen met de partner of kinderen. Het huisverbod moet ervoor zorgen dat de situatie niet verder uit de hand loopt.
Wanneer er direct gevaar dreigt adviseren we om direct de politie bellen (112).