Gratis voorlichting
We geven graag een toelichting op het werk van Veilig Thuis IJsselland. Daarmee willen we meer bekendheid geven aan wat we doen, maar ook de werkwijze van anderen leren kennen. Zodat we, als samenwerkingspartners, meer gebruik kunnen maken van expertise over en weer. En de drempel lager wordt om elkaar op te zoeken. 

Ben je als professional werkzaam voor een organisatie in regio IJsselland en willen jullie je sterk maken tegen huiselijk geweld en kindermishandeling? Hebben jullie vragen over de samenwerking met Veilig Thuis? Deze voorlichting sluit aan bij jullie werkpraktijk. 

Basistrainingen
Veilig Thuis IJsselland biedt geaccrediteerde basistrainingen en verdiepende workshops op maat. Voor professionals die verplicht zijn om te werken met de meldcode. En voor professionals die een verdiepingsslag willen maken. Om hun kennis te vergroten over huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. 

Hoe (h)erken je huiselijk geweld? Hoe maak je zorgen bespreekbaar? Oefen gesprekstechnieken. Verdiep je kennis over de achtergronden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zo ben jij voldoende toegerust om te werken met de meldcode.

Veilig Thuis IJsselland biedt basistrainingen aan professionals die verplicht zijn om te werken met de meldcode. De Wet Verplichte Meldcode ondersteunt professionals in het signaleren en handelen bij (vermoedens) van huiselijk geweld. Dit zijn de stappen van de meldcode: 

  • Stap 1: In kaart brengen van de signalen;
  • Stap 2: Overleg met collega en/of Veilig Thuis;
  • Stap 3: Gesprek met betrokkene(n) om zorgen te bespreken;
  • Stap 4: Wegen van de vermoedelijke kindermishandeling, huiselijk geweld en/of ouderenmishandeling;
  • Stap 5: Beslissen: hulp organiseren of melden. 

De meldcode bevat een afwegingskader toegespitst op de eigen beroepspraktijk, waarmee beroepskrachten kunnen afwegen of het noodzakelijk is een melding te doen bij Veilig Thuis.

Onze basistrainingen:

Voor de professional met signaleringsverantwoordelijkheid.

Voor de professional met signalerings- en handelingsverantwoordelijkheid.

Voor de aandachtfunctionaris met adviesverantwoordelijkheid.

Verdiepende workshops

Bij Veilig Thuis IJsselland werken medewerkers die zich gespecialiseerd hebben in bijzondere vormen van huiselijk geweld. Zoals:

• Eergerelateerd geweld;
• Seksueel geweld;
• Stalking / Intiem terreur;
• Conflictscheidingen;
• Ouderenmishandeling;
• Mensenhandel.

Wil je als professional een verdiepingsslag maken en je kennis vergroten over een bijzondere vorm van huiselijk geweld? Neem contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden.

Maatwerk en advies
Als het gaat om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is de betrokkenheid onder professionals groot. Onze ervaring leert dat verschillende organisaties, onderwijsinstellingen en beroepsgroepen op eigen wijze zoeken naar een invulling van het werken met de meldcode. Hierin is elke scholingsbehoefte weer anders. Daarom worden trainingen altijd op maat ontwikkeld. Ook biedt Veilig Thuis IJsselland advies bij het implementeren of onder de aandacht houden van het werken met de meldcode.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.