Wat verstaan we onder seksueel misbruik?
Seksueel misbruik komt zowel voor bij volwassenen als bij kinderen. Elk ongewenst seksueel contact is een vorm van seksueel misbruik. Bij seksueel misbruik is er altijd sprake van ongelijkwaardigheid. Dit kan zijn tussen een kind en een volwassene, tussen twee volwassenen, ook binnen een relatie.
De verschillende vormen van seksueel misbruik
- Aanranding;
- Verkrachting;
- Ongewild getuige zijn van seksuele handelingen (tussen kinderen en volwassenen of tussen volwassenen);
- Seksuele chantage waarbij persoonlijke intieme foto’s zonder toestemming worden gedeeld via social media (sexting);
- Kinderporno maken en verspreiden.
Vaak komt het bij seksueel misbruik voor dat het slachtoffer wordt bedreigd, uitgescholden en gechanteerd wordt.
Signalen van seksueel misbruik
De signalen zijn soms lastig te herkennen. Een aantal signalen hebben we voor je op een rij gezet:
- Een persoon heeft een negatief zelf- en lichaamsbeeld;
- Een persoon toont (seksueel) uitdagend en opstandig gedrag;
- Een persoon zoekt overmatig naar lichamelijk contact;
- Een persoon durft zich niet uit te kleden;
- Een persoon heeft aanhoudende slaapproblemen;
- Een persoon heeft aanhoudende buik- of hoofdpijn;
- Een persoon heeft buitengewone angst voor een bepaald persoon;
- Een persoon doet aan zelfverwonding.
Gevolgen van seksueel misbruik
De gevolgen van seksueel misbruik zijn voor iedereen anders. Vaak hebben slachtoffers twijfels over wat er is gebeurd. Mensen die dit meemaken, zullen hetgeen wat hen is overkomen niet snel zelf vertellen. Het wordt vaak als een geheim gezien wat niet naar buiten mag komen en er ontstaat een gevoel van schaamte. Verder kan het voorkomen dat een slachtoffer een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oploopt, slapeloosheid ervaart en concentratieproblemen krijgt. Vrouwen kunnen ook zwanger raken. Het trauma dat een slachtoffer oploopt, dragen zij vaak hun hele leven met zich mee.
Zijn er vermoedens of heb je zelf te maken met seksueel misbruik?
Wanneer je vermoedens hebt van seksueel misbruik is het belangrijk dat je nagaat waar je zorgen vandaan komen. Probeer eventueel het gesprek aan te gaan met de betrokkene. Luister aandachtig, oordeel niet en leef mee. Het vertellen van de gebeurtenissen en ervaring kan een grote stap zijn voor het slachtoffer. Vaak wordt er ook voor gekozen om jarenlang niks te zeggen over dit onderwerp. Dit kan grote gevolgen hebben voor de levenskwaliteit van het slachtoffer. Het is juist goed om het te vertellen, het gesprek aan te gaan en om hulp te zoeken.
Het is ten alle tijde mogelijk om te bellen met Veilig Thuis IJsselland voor advies. Je krijgt dan een medewerker aan de lijn, die samen met je gaat kijken wat er aan de hand is en hoe er weer een veilige situatie gecreëerd kan worden. Ook bij twijfel is het belangrijk om te bellen naar Veilig Thuis IJsselland.
Ben je zelf slachtoffer van seksueel misbruik? Onthoud goed dat je niet alleen bent. Probeer er over te praten met een persoon die je kunt vertrouwen. Denk hierbij aan een beste vriend(in) of een hulpverlener. Daarnaast kun je ook bellen met Veilig Thuis IJsselland (gratis en anoniem via 0800 – 2000). Wij luisteren naar jouw verhaal en beantwoorden al je vragen.