Wat verstaan we onder mensenhandel?
Mensenhandel is het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang en met als doel om iemand uit te buiten. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel:
- Arbeidsuitbuiting; als iemand werkt en de inkomsten (gedeeltelijk) moet afdragen en/of in mensonterende omstandigheden moet werken;
- Seksuele uitbuiting; als iemand gedwongen wordt om seks te hebben tegen betaling van geld, kleding of eten en dat moet afdragen aan de uitbuiter;
- Criminele uitbuiting; als iemand gedwongen wordt om te bedelen, stelen of andere criminele activiteiten moet uitvoeren en de buit moet afdragen aan de uitbuiter.
Meer informatie over de verschillende vormen van mensenhandel vind je op de website van het Coördinatiecentrum tegen mensenhandel (Comensha). Daar kun je ook verhalen lezen van mensen die slachtoffer zijn geworden van arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting of criminele uitbuiting.
Seksuele uitbuiting
In Nederland is de meest bekende vorm van mensenhandel, seksuele uitbuiting in de vorm van gedwongen prostitutie. Het gaat in dit geval vaak om minderjarige jongens en meisjes, die gedwongen worden om in de prostitutie te gaan werken. Dit is uiteraard verboden. Ook is alles wat wordt gedwongen verboden, ook wanneer een persoon meerderjarig is.
Hoe kun je mensenhandel herkennen?
Wanneer is iemand slachtoffer van seksuele of criminele uitbuiting? Welke signalen kun je herkennen? Afwezigheid van signalen hoeft overigens niet te betekenen dat iemand géén slachtoffer is. Wees extra alert bij opvallende gedragsveranderingen en een combinatie van meerdere signalen.
Signalen van mensenhandel
De signalen zijn soms lastig te herkennen. Een aantal signalen hebben we voor je op een rij gezet:
- Een werkgever die de huisvesting, kleding en vervoer regelt van een persoon;
- Een persoon die schulden heeft bij derden;
- Een persoon die geen contact mag hebben met de buitenwereld;
- Een persoon die geen beschikking heeft over eigen inkomsten;
- Een persoon waarvan de familie wordt bedreigd of gechanteerd;
- Een persoon die lichamelijke verwondingen heeft;
- Een persoon die afwisselend werkt op verschillende plaatsen;
- Een persoon die lange werkdagen en weken maakt.
Signalenkaarten
Voor professionals zijn er signalenkaarten ontwikkeld: Klik op onderstaande buttons om ze te bekijken.
Seksuele uitbuiting en gedwongen prostitutie
Criminele uitbuiting
Arbeidsuitbuiting
Zijn er vermoedens of heb je zelf te maken met mensenhandel?
Wanneer je vermoedens hebt van mensenhandel is het belangrijk dat je nagaat wat je hebt ondervonden. Het is mogelijk om te bellen met Veilig Thuis IJsselland voor advies. Je krijgt dan een medewerker aan de lijn, die samen met je gaat kijken wat er aan de hand is en hoe er weer een veilige situatie gecreëerd kan worden. Ook bij twijfel is het belangrijk om te bellen naar Veilig Thuis IJsselland.
Ben je zelf slachtoffer van mensenhandel? Onthoud goed dat dit strafbaar is en je niet alleen bent. Probeer er over te praten met een persoon die je kunt vertrouwen. Denk hierbij aan een familielid of beste vriend(in). Bel met Veilig Thuis IJsselland voor hulp en advies (gratis en anoniem via 0800 – 2000). We luisteren naar jouw verhaal, denken met je mee en zorgen voor hulp.
Zorgcoördinator Mensenhandel
De zorgcoördinator Mensenhandel is werkzaam voor de regio IJsselland. De zorgcoördinator heeft specialistische kennis op het gebied van procedures en kennis van het hulp- en zorgaanbod voor slachtoffers van mensenhandel in onze regio. De zorgcoördinator werkt bij Veilig Thuis IJsselland en is per e-mail te bereiken via: mensenhandel@vtij.nl.