Het doel van de Multidisciplinaire Aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling (MDA++)
We willen met het MDA++ de aanpak van complexe problematiek en structurele onveiligheid door huiselijk geweld en/of kindermishandeling ondersteunen door specifieke expertise aan te bieden. Het MDA++ bestaat uit een vast kernteam met deelnemers vanuit verschillend organisaties vanuit de zorg- en strafketen. We ondersteunen bij het duurzaam doorbreken van schadelijke patronen en bij het herstellen van de opgelopen schade. Onze focus ligt ook op het stoppen en/of voorkomen van transgenerationele overdracht van onveiligheid.
Hoe doen we dat dan?
We werken samen om te komen tot een gezamenlijke analyse van wat wel en niet gewerkt heeft in het verleden, in het heden en wat wenselijk is dat er gaat gebeuren in de toekomst. We zijn gedurende langere tijd betrokken bij dit proces waarbij we continue evalueren en bijstellen wat helpend en wat niet-helpend is gedurende elke fase. We streven ernaar na elke bespreking af te sluiten met concrete afspraken waarvan we de voortgang volgen.
De MDA++ is geen nieuwe structuur of een gremium waar problemen ‘opgelost’ worden. Het kernteam van de MDA++ IJsselland wil graag een toegevoegde waarde hebben voor die gezinnen waar de veiligheidsproblemen structureel en complex zijn en voor de bij deze gezinnen betrokken hulpverleners. Reguliere processen blijven lopen en het kernteam neemt geen casuistiek ‘over’. De samenwerkende instellingen stellen kennis en expertise ter beschikking om waar nodig nieuwe inzichten op tafel te leggen, andere oplossingen te bedenken en eventueel een doorbraak te veroorzaken in een ingesleten patroon. De MDA++ wil vooral bijdragen aan versterking van het bestaande (lokale) veld door deze inzichten, kennis en expertise te delen.
Bij welke gezinnen/huishoudens kan het kernteam van de MDA++ betrokken worden?
Er is een aantal zaken waaraan voldaan moet worden om het kernteam bij een casus te betrekken.
- Er is sprake van structurele onveiligheid, veroorzaakt door huiselijk geweld en/of kindermishandeling, over een lange periode.
- Er is veel inzet van verschillende organisaties gepleegd zonder dat er stabiele veiligheid wordt bereikt.
- De kans op herhaling van onveilige situaties is groot.
- De kans op transgenerationele overdracht van onveiligheid is groot.
- Er is een intensieve en langdurige aanpak nodig, waarbij aandacht is voor traumascreening en traumabehandeling.
- Er is specifieke aandacht voor herstel: transgenerationele overdracht wordt voorkomen doordat eventuele trauma’s worden opgespoord en behandeld en doordat waar mogelijk wordt gewerkt aan het herstellen van gezins- of familierelaties.
- Er wordt vraag gestuurd gewerkt door en met de samenwerkingspartners.
- Het gezamenlijke resultaat is doorslaggevend en niet de individuele inspanning.
Hoe betrek ik het kernteam?
Het kernteam kan betrokken worden door contact op te nemen met:
Marieke Mars of Geeske Muntinga: (088-2032900) MDA@vtij.nl
Zij kunnen ook meer informatie geven, mocht je vragen hebben over MDA++