Wat verstaan we onder complexe scheidingen?
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van alle gezinsleden. Voor ouders, maar vooral voor de kinderen in het gezin. Vaak lukt het de ouders om hun kinderen goed op te vangen en (gezamenlijk) te informeren over de scheiding. Het komt ook wel eens voor dat dat niet goed gaat. Dit zie je bij ouders waarbij het onvoldoende lukt vorm te geven aan het gezamenlijk ouderschap. Er zijn aanhoudende (ernstige) conflicten die te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld de financiën, zorgregeling rondom de kinderen, scheidingsmelding en waar de kinderen gaan wonen. Het welzijn van de kinderen wordt hierbij uit het oog verloren. Hier spreekt men van een complexe scheiding.

Kenmerken van een complexe scheiding

  • Snelle escalatie van conflicten;
  • Diskwalificeren van elkaar als ouders (naar of in het bijzijn van kinderen);
  • Destructieve (vernietigende) communicatie (aanvallen – negeren);
  • Juridische procedures;
  • Aanhoudende boosheid en wantrouwen naar elkaar als ouders;
  • Beschuldigingen van bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing en/of misbruik van de kinderen;
  • Partnergeweld;
  • Een mogelijk psychische of persoonlijkheidsstoornis bij een (of bij beide) ouder(s).

Gevolgen van een complexe scheiding
Er heersen veel vragen bij een scheiding, maar voor kinderen is duidelijkheid belangrijk. Wanneer het ouders niet lukt (door eigen emoties) het conflict bij de kinderen weg te kunnen houden en ouders elkaar diskwalificeren (afwijzen), kunnen kinderen in een loyaliteitsconflict terechtkomen. Ze kunnen zichzelf de schuld geven van de scheiding en het gevoel krijgen dat ze een kant moeten kiezen.

Ouders zijn verantwoordelijk voor het welzijn van hun kinderen. Zij zijn verplicht te kijken naar de mogelijkheden voor de kinderen om van beide ouders te mogen houden en contact te hebben.

Krijgen kinderen deze kans niet, dan raken zij het vertrouwen kwijt of worden zij dermate beïnvloed door één ouder, dan kan oudervervreemding (op lange termijn) het gevolg zijn.  

Heb je te maken met een complexe scheiding?
Een complexe scheiding lost zich niet vanzelf op. Het is belangrijk om hulp te zoeken. Praat erover met iemand die je kunt vertrouwen. Denk hierbij aan een vriend(in), een familielid of kennis. Daarnaast kun je ook bellen met Veilig Thuis IJsselland voor advies (gratis en anoniem via 0800 – 2000). Als kind kun je ook chatten met Veilig Thuis, bellen met de kindertelefoon (0800-0432) of een kijkje nemen op de website: www.villapinedo.nl.